Tips til Jenter

Skrevet av: Arild Haugen
Publisert: 05.02.2012

Etter forespørsel om nettopp en artikkel/innlegg til først og fremst dere jenter og de problemer, utfordinger dere spes har et behov for eller ønsket informasjon om. Derfor tar jeg bare for meg en del tilfeldig punkter som kan være nyttig å vite som kanskje er nytt for nettopp deg :-)
•    Kosthold:  Her er det litt forskjell på gutter å jenter spes med tanke på mengde mat (kcal) som inntas. Det er veldig ofte mindre forskjell på jenter høyde, vekt og utgangspunkt enn gutter. Men la oss begynne i en ende. Et normalt dagsbehov for jenter ligger fra 1600 – 2700 kcal alt etter muskelmasse, aktivitets behov, alder ol.
•    Kvinner har en mye større utfordring når det gjelder å forbrenne fett da deres dominerende kvinnlige hormon er østrogen som igjen ikke har samme muskeloppbyggende effekt og fett forbrenning som mannens «testosteron». Dette er også en forklaring på hvor fettlagringen skjer på kvinner kontra menn, for eksempel kan vi se østrogenrelaterte lagringer på hofter, lår, overarmer som ofte er typiske «kvinnelige» steder å lagre fett.  I tilegg har de en mindre energiomsetning da kroppen og behovet er mindre så det kan ofte kreves mer disiplin rundt en diett for å lykke enn for gutter. Om en jente spiser 200 kcal mer enn planlagt iforhold til for eksempel  vektreduksjon kan det gi det utfall at vektnedgangen stoppes, men hos en mann utgjør 200 kcal såpass lite i forhold %messig at det ikke vil gi samme utslag.
•    Tips i forhold til vektnedgang:
-    Følg et matprogram eller sett deg inn i matvarene du normalt spiser og få en viss oversikt over mengde kcal du inntar i forhold til hva som er ønskelig. Et must for å gå ned i vekt er å ligge i kcal underskudd.
-    Spis ofte men mindre godt samensatte måltider av fett, protein og carb.
-    Sunt Fett er veldig viktig å nødvendig for å holde en optimal fettforbrenning og kroppens funksjoner i gang. En grei regel kan for eksempel være, all fett som er flytende i kjøleskapet er ok, mens det som er fast i formen er ikke bra. Gode fettkilder: udos og andre lignende tilskudd, nøtter, advokado.
-    Karbohydrater er ikke farlig eller avgjørende om du går opp eller ned i vekt. Du trenger karbs for å ha en viss livskvalitet men også for å holde forbrenningen i gang. Men det som er viktigere er rett type carb til rett tid: for eksempel på kilder med bra karbohydrater er: havregryn, grønne grønsaker, poteter men ennå bedre med søtpoteter, ris aller helst fullkornsris, fukt som epler, pærer. Carb etter trening kan være blanding av riskaker, banan, div pulver form av carbs. Men begrens inntaket jo lengre på ettermiddagen du kommer å avstå fra mye carb på kvelden. Hovedinntaket skal være på morgen formiddag samt etter trening.
-    Drikk mye vann! Unngå pepsi max og funlight produkter. Selv om det ikke er sukker eller noen kcal i disse forsjellige produktene er det søtstoffer som igjen stimulerer hjernen til en negativ påvirkniig som lurer den og trigger den etter mer carb og da spes i form av sukker. Så det gir deg gjerne en tilfredsstillelse der og da men lokker deg i fella tilslutt.
-    Kvinner holder mye mer vann og fett enn gutter, å ofte mer preget og utsatt for stress. Plei derfor kroppen med å unngå stress, å da spes psykisk som har så mange bivirkninger på kroppen som trigger en rekke reaksjoner som er nagativt ladet om du vil ned i vekt.
-    Spis mye frukt og grønt, salater og grønnegrønsaker er rike på fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler samtidig som de gir lite kcal å er veldig naturlig å rensende.
-    Sov nok! Det er viktig å gi kroppen nok hvile og ha harmoni og være tilfredstilt for å lykke i vektreduksjon.
-    Lag en plan som omfatter en livsstilsendring i steder for haste dietter og typiske jente sultestreiking over en periode til de er nådd ønsket vekt for så å få et stort tilbakefall.
-    Bruk tid å vær realistisk. Bedre å bli kvitt 5 kg på 5 mnd å ha endret livsstilen og kunnskapsnivået som holder kg borte for alltid. Enn det kjente dårlige eksempelet på haste dietter.
-    En kombinasjon av vekttrening og en type kondisjonstrening er mest effektivt for å bli kvitt underhudsfett.
-    Jo mer muskler du har, jo mer fett vil du forbrenne. Så ikke bli kvitt muskler som vil hjelpe deg å holde en god form og fysikk over tid. Frem muskeltilvekst og bli kvitt overflødig fett som vi kaller underhudsfett.
-    For å gjøre vekttapet mest mulig behagelig; bruk tid, skaff deg kunnskap, tren det bort med riktig trening, mat og livsstilsendring i stedet for å la være å spise.
-    Beste tiden for kondisjonstrening er før frokost på tom mage å etter vekttrening på tom mage. Da er det lettest å brenne fett med en puls for optimal fettforbrenning på 115-140 BPM etter alder of form.
•    Vekttrening:
Veldig mange jenter er redde for å trene for mye vekter da de ikke ønsker seg en muskuløs kropp som kan få et preg eller snev av maskuline trekk pga muskelmassen. Fortvil ikke! Dette er et fenomen jeg ennå aldri har sett tilfelle av (bortsett fra gener som marit bjørgen) med super gener. Det er tvert imot. De fleste kvinner som ønsker å bygge muskler sliter år etter år med å oppnå ønsket resultater, nettopp fordi de naturlige hormonelle forutsetningene er ikke der. Kvinner har ikke annlegg eller genetikk til å få så mye muskler de frykter…. Så i stedet anbefaler jeg å tilstrebe så mye muskelmasse som mulig, da det kan gi deg et sunnere å mer målrettet kosthold, en mye større metabolisme med tanke på treningen som du gjør, en finere fysikk og forebygge en masse skader som kan komme pga muskelsvikt eller innaktivitet i noen muskelgrupper av for ensformig trening. Cardio og vekttrening er en perfekt blanding for både gutter og jenter.

God tilskudd som er å anbefale alle jenter uansett om du vil opp ivekt, ned i vekt eller bare holde en sunn livsstil.
-    Tilskudd av vitamin og mineraler, gjerne gjennom NP siden her som har sterkere dosering enn flere andre, som også er tilpasset for de som har en aktiv livstil.
-    Sunt fett: som for eksempel; udos choise er en perfekt blanding men også rene omega 3 blandinger og den gode gamle kjente tranflaska.
-    Proteintilskudd, som mellommåltid, frokost eller etter trening. Kan av og til være vanskelig å få tid til å lage mat, spise eller ta med seg proteinrik kost. Protein er som kjent en av kroppens byggestener som er veldig næringsrikt og som fremmer muskelvekst, fetttap og ellers kroppslige funksjoner. Som mange sliter med å få iseg nok gjennom maten.
-    C-vitamin et veldig viktig og godt tilskudd for alle. Spes om vinteren uten sol og friske frukt som gir deg tilstrekkelig i et aktivt liv.
-    Evnt noen buffer produkter når kostholdet er på plass og de mest elementære tilskuddene for å lykkes. Når dette er på plass kan jeg anbeflae div fettforbrenningsprodukter om det er målet, evnt kreatin for de som ønsker styrkeøkning, eller til og med vektøkningspulver for de som sliter med å spise nok kcal gjennom maten.

Dette var bare noen ideer og tips som jeg håper kan være til nytte kom gjerne med spm så skal jeg prøve å svare kortfattet og enkelt under komentarfeltet :-)

Mvh Arild Haugen & Nordic Power.

Skrevet av: Arild Haugen

Skriv en kommentar:

For å skrive en kommentar må du være innlogget.