Skader innen sporten

Skrevet av: Arild Haugen
Publisert: 10.02.2012

Skader er noe både idrettsutøvere å folk flest har opplevd i alle mulige settinger. Men som idrettsutøver er det kanskje ennå viktigere å tilegne seg mest mulig informasjon da du er veldig utsatt for skader å aldri har tid eller for noen råd til å være skadet om du lever av sporten.
Som alt annet er kunnskap, erfaring nøkkelen til suksess innen dette feltet og, enten det gjelder forebygging av skader eller bli god å komme tilbake så fort som mulig etter skade.
I denne artikkelen skal jeg komme med noen generelle råd og tips om hva du bør og kan gjøre om skade oppstår. Skal også komme med noen eksempel på typiske skader som oppstår i forbindelse med vekttrening.
Uansett hvilken skade du for er det viktigste av alt å finne ut hva skaden går utpå! Har du dratt på deg en betennelse, en muskelavrivning, en låsning i et ledd, en forstuing, et muskelstrekk osv. I det øyeblikket skaden inntreffer er ditt kunnskapsnivå avgjørende for om du vet hvilken type skade det er og hvilken behandling som kreves der og da, og hva du bør gjøre videre av oppfølgning.
I de aller fleste akutte skader som ikke omfatter kutt og eller ytre blødninger som intreffer i forbindelse med sport er en grei regel ICE som betyr å kjøle ned for å minke hevelsen og betennelse tilstander som kan oppstå. Isposer og is spray så fort som mulig. Kjøl ned av og på i sykluser de neste timene, c står for komresjon, da i form av for eksempel strømper, bandasjer ol som kan redusere hevelser eller direkte blødninger i vevet. E står for å holde det skadete området fri for belastning og holde det området hevet så høyt som mulig. Eks: overtråkk; kjøl ned med is pose, bruk kompresjonsstrømpe og legg deg på rygg med foten hevet over hjerte nivå. Alt dette bygger i bunn og grunn på at vi vil begrense hevelsen som kan komme av væskeoppsamling og blod. Dersom vi klarer å begrense dette så fort som mulig vil hele tiden du bruker på å «heale» deg forkortes betraktelig. i tilegg vil du unngå betennelse tilstander så lett. Dette er veldig ofte en typisk behandling for en indre skade som kan være øyeblikkelig skade i knær, albuer, ankler, muskel og scenefester ol. Det neste steget vil i de fleste tilfeller være å finne ut hva skaden er? Og hvilken behandling man bør oppsøke i rett rekkefølge. Alt for mange oppsøker fastlegen som igjen skal henvise deg videre til rett behandling. Men ofte har legene sviktende kunnskap, dårlig kunnskap og erfaringer med ulike behandlingsformer og personer som står for tur. Men om det er en eller annen form for betennelse, irritasjon ol kan det være lurt for å få betennelsedempende medisin så fort som mulig. Men målet må være å finne ut hva skaden er, for deretter å komme til den behandlingen som fungerer best i tilfelle du er i nå. Å det kan være lurt å forhøre seg litt rundt om hvilke kiropraktorer, fysioteraputer, massører ol som er dyktige å verdt å besøke. For her varierer kunnskapsnivået enn mer, å du har ikke noe tid å penger å sløse. Så om du har en formening om hva det kan være bruk internett til å skaffe deg mer informasjon. Google og sider som sportskader.no ol kan være til stor hjelp. Om du har funnet ut hva skaden innbærer så søk gjerne informasjon rundt venner og bekjente eller andre som kan veilede deg til den rette kiropraktoren eller naprapaten for eksempel.
Når en skade intreffer så er den første tiden og dagene veldig verdifulle og avgjørende for hvor raskt god du kan bli. Bare det å ise ned en kraftig forstuing kan gjøre deg og å friks dagen etter, mens om du ikke gjør det kan den bli sittende i dager eller uker. Å det samme gjelder for de første dagene eller tiden etter skaden. Det er denne tiden det er lettest å begrense omfanget av skaden. En annen viktig faktor som er sentral i de fleste sportsskader og gymskader er at om skaden blir værende uten behandling eller at det tas hensyn og tilrettelegger for heling kan skader gå over i en kronisk tilstand om ikke kroppen klarer å fikse problemet på naturligvis relativt kjapt. Kronisk betyr at kroppen slutter å bearbeide skaden å den blir værende vond. Kroppen gir rett å slett opp å fikse problemet å aksepterer det i stedet og begynner å tilpasse seg skaden ved å avlaste stedet å begynner å overkompensere andre områder og muskelgrupper, ledd ol.
Som du sikkert forstår kan det være lurt å få litt kunnskap rundt temaet skader slik at du lettere kan både forebygge men og foreta rett valg når den intreffer.
Her har jeg noen eksempler på typiske gymskader:
Knær er utsatt i de fleste tilfeller. Overbelastning, feiltrening, dårlig fottøy, dårlig oppvarming, støt osv kan lett provosere frem skader i knærne. Knær har så mange og omfattende typer skader at det er og forblir vanskelig å stille diagnose eller lage gode eksempler her for «typisk» kneskade. Men igjen internett kan gi deg mange råd til å lettere stille diagnose eller info til deg som kan hjelpe deg videre i behandling. Om du har mistanke om at det er mer enn en betennelse, irritasjon eller overbelastning av et slag så anbefaler jeg alle uansett å få fatt et MR bilde av kneet. Et vanlig røgten vil ikke gi deg god nok oversikt å si noe særlig om muskulære/scene skader. MR vil gi deg et skikkelig bilde som eksperter igjen kan se lettere hva skaden omfatter. Alt av mindre akutte skader og smerter hjelper ofte is og avlastning av kneet å holde det i ro og høyt deg på bedringens vei. Men ved mistanke om brudd eller skader inne i kneet av noe slag så er MR tingen. Ikke sløs tid på å la noen tro eller syns for mye. Kan du få det bekreftet så gjør det.
Skuldre er et annet problem området å da spes for de som trener vekter. Skuldrene blir ofte overbelastet da de innvolveres så mye i daglig livet å i tilegg blir aktivert alt for mye under trening av andre muskelgrupper enn ønskelig. Derfor sliter folk på treningssentre som trener vekter aktivt ofte med skuldre. Her er det veldig mange problemer som skydles rett å slett overbelastning/overtrening av spes fremside skulder. Det kan være smart å trene bakside skuldre opp å styrke baksiden for å avlaste fremsiden, samtidig så kan du helt sikkert med god samvittighet trene fremsiden av skuldrene mye mindre eller nesten ingen ting i det hele tatt. Da de får nok trening som regel uten spesifikk trening på de. Her er vanlige skader låsning i skulderen som en dyktig kiropraktor lett kan få på plass, Kan ikke sammenlignes helt med låsning i ryggen, det føles litt annerledes. En annen type skade er overbelatning av muskel, fester på muskel og scene som igjen bør ises ned i akutt faen for deretter å benytte is og varme om en annen for å øke sirkulasjon. Evnt betennelsedempende medisin å husk å avlast skuldrene. Slimpose betennelser kan også oppstå ved støt eller tunge vekter og brå bevegelser. Det er ofte mindre alvorlige skader i skuldre enn knær, å operasjon er mye mer sjeldent enn ved knær. Men igjen har du mistanke om en større og mer alvorlig skade ta MR.
Muskelsmerter kan være vondt, men finn ut om det er i muskelen det sitter eller i festene til muskelen. Avlastning og is er som regel en hjelpende ting i den akutte fasen. Men videre kan det hjelpe med varme, massasje, betennelsedempende medisin, div støtte av bandasje eller rehband produkter. Er det en strekk eller en liten avrivning kommer det som regel veldig akutt og kanskje under selve løftet eller en bestemt aktiviet/bevegelse. En muskelavrivning eller skade på feste eller mindre «rupturer» som det kalles tar tid å hele seg opp. Så vurder mr om skaden er såpass stor/alvorlig at du tror det er avrivning. For da kreves et opptreningsprogram etter den første helingen er ferdig samt er det et must med massasje for å gjøre arrvevet mer elastisk og mest mulig bevegelig fremover i tid. Store strekker kan gi spente muskler og scener, da hjelper det ofte med sportmassasje hvor de går inn på trigger punktene for å punktere «spenningen» i musklaturen. I mange tilfeller vil behandleren også bruke nåler som akkupunktur for å frigi spenninger i musklaturen som lettere slipper opp å setter i gang en bedre helingsprosess.
Dette er et veldig stort og omfattende faglig tema som jeg ikke har utdannelse i men fortsatt veldig stor kunnskap å interesse for. Selv har jeg hatt betennelser, muskelstrekker, både små og store muskelrupturer, prolapser(skiveutglidning), Jumpers knee, beinhinne betennelse, tendens til slatters knee, slimposebetennelser bare for å nevne noen skader som er heller vanlige. Min vei ut av alle skader har vært min kunnskap å forståelse for kroppen og dens behov for behandling. Jeg har gjennom flere år prøvet å feilet med alle typer behandlinger og har til slutt funnet de folkene jeg synes er best å klarer å få meg frisk og rask fort meg god og rett behandling.
Beste Kriopraktor jeg noen gang har møtt heter Atle Thorsteinsen og holder til ved dalane kiropraktor klinikk. Han kan all type behandling og har stor forståelse for faget og enorm interesse som trengs for at han har blitt så god som han er. Blitt kåret til årets kiropraktor i norge flere ganger å til og med årets internasjonale kiropraktor 1 år. Har alt av utstyr og har lang og god erfaring med toppidressutøvere. Han bruker trykkbølgebehandling, kiroprakti, nåler, massasje og kan henvise deg til andre i bransjen som er verdt å besøke for annen behandling om han ikke rekker til.
Christian Stigler ved Hinna kiropraktor klinikk i stavanger behandlet meg lenge, men introduserte meg for Atle. Å Det viser igjen hvor god person og behandler Christian var som gjerne ville hjelpe meg opp å gå. Når christian ikke klarte få orden på en skade ga han seg ikke men søkte info og hjelp hos andre for å tilfredstille meg. Det viser en storhet jeg liker og sier noe om han som person og behandler. Tusen takk til dere begge to.
Gitte Bertheusen som er den beste massøren jeg har vært borti av sikkert over 100 stykker. Hun behandler å masserer på en måte ingen andre har vært i nærheten av å gi samme resultat. Det jeg liker med gitte er at hun jobber effektivt, å kan faget sitt å bruker god tid på å varme opp stedet jeg vil ha massert å går inn i rett tid å treffer godt på triggerpunktene. Hun klarer virkelig skape sirkulasjon i vevet som har hjulpet meg såååå mange ganger jeg har vært skadet eller virkelig trengende. Har også stor forståelse for faget og åpen for alternativ behandling og nye metoder.
En siste mann jeg nylig har bestiftet bekjentskap med er Abdul på Z + som driver det vi kjente som gamle løplabbet i stavanger. Han driver skoforetning! Men ikke hvilken som helst butikk eller mann han her. Han er en merritert løper med ENORM kunnskap å forståelse for beina og dens fottøy. Han har overbevist meg å en rekke andre om viktigheten rundt riktig fottøy for deg, som igjen gir deg bedre helse og resultater å ikke minst forebygger skader ved riktig valg av fottøy som er så viktig. Hvertfall når du veier 140 kg pluss å har lyst å være skadefri i bein, hofter, rygg ol alltid samtidig kunne løpe å se resultater iform av noe så enkelt som skovalg tilpasset din kropp.
Har veldig mange bekjente og venner som er det ene og andre, alt fra naprapat til lege men det er spes disse som har betydd ekstra mye for meg å som jeg har lyst å nevne å anbefale videre med GOD samvittighet.)
Lykke til and stay strong!
Mvh Arild Haugen & Nordic Power!

Skrevet av: Arild Haugen

Skriv en kommentar:

For å skrive en kommentar må du være innlogget.