Strongman satsing/trening!

Skrevet av: Arild Haugen
Publisert: 10.02.2012


Strongman er og forblir regnet av meg som en veldig ung og fersk sport i konkurranse sammenheng som den i dag blir utført. Konkurransene vi kjenner til i dag startet ikke skikkelig opp før 60-70 tallet. Å det må regnes som en veldig ung og fersk sport sammenlignet med for eksempel; boksing, løping, ski ol idretter. MMA Er i samme sjanger, og har like kort levetid i den konkurranse form som strongman er. Klart det fins tilfeller av konkurranser og utøvere som kan minne om dagens «strongmen» eller «mma utøver». Dette gjør igjen at sporten strongman ikke har veldig lang historie å tid til å finne eller lage et så utviklet program for trening ol som andre idretter har. Sportene mma og strongman er såpass «nye» at de er under kollosal utvikling hvert år. Så her er dagens utøvere selv med på å utvikle sporten og dens nivå samt filosofier rundt trening, kost ol. Det gjør det også tilsvarende vanskelig å finne god og komplett informasjon om for eksempel hvordan en kan/bør trene. Derfor har jeg her tenkt å komme med noen inspill å litt generelle råd for alle de gutter og menn der ute som har en drøm om å en dag konkurrere i strongman eller bare trene det for en god funksjonell styrke.
•    Treningen bør inneholde en kombinasjon av basisøvelser på gym som: markløft, knebøy, frontbøy, strakemarkløft, frivendinger av diverse slag, press øvelser over hode og noen med dip, sittende roing, stående roing, smal benkpress, up right row, evnt noen få øvelser og sett på biceps som hammercurl, vanlig curl med hantler for å nevne noen. Man bør også tenke på en harmoni i musklaturen. Dvs trener du mye framside skuldre, bør du legge inn noen øvelser på baksiden da det blir harmoni å kroppen jobber sååå mye bedre å du vil prestere bedre over tid.
•    Treningen skal selvsagt bli dominert av strongman øvelser! Man må trene nettopp det man vil bli god på. Å i strongman er det kanskje oppimot 30 + øvelser å velge mellom. Det varierer fra land til land og stevne til stevne hvilke øvelser som blir brukt og prioritert.
•    Hvis jeg skal ta utgangspunkt i et forslag så setter jeg opp et ekstremt tilfelle her som er og blir for ekstremt for vanlige folk som ikke har trent seg opp gjennom en årrekke å har tilstrekkelig med kunnskap å vet hva kroppen tåler. Skulle jeg fortsatt min egen satsing ville jeg på sikt lagt et strongman gym hvor jeg hadde de gymvektene/øvelsene jeg trengte samt alle de strongman øvelser som er relevante å trene på. Å da ville jeg trent fra 5-6 dager i uka. Det ville nok variert og vært et litt levende tall som jeg måttet lyttet og tilpasset kroppen min og hva den trengte av hvile.
•    Min filosofi ville vært grunntrening 9 mnd i året, med en forholdsvis lett belastning fra 50-80%. Med veldig mange kg, repitisjoner og sett løftet per uke. Jeg hadde satset på å bygge grunnstyrken på vekter og de øvelsene som er lette å «kontrollere» å justere vekta på. En del strongman øvelser er skumle å trene tungt å for stor risiko og belastning for kroppen til at det er forsvarlig eller fornuftig å trene tungt, som for eksempel; conans sircle.
•    Jeg hadde sett meg ut kanskje maks 2-3 stevner som jeg ville toppet formen til, for eksempel Norges sterkeste mann som er en tittel stas å ha som igjen kvalifiserer deg direkte til verdens sterkeste mann som ville vært det andre stevnet. Skulle det blitt et 3.stevne måtte det vært et prestige tungt stevne eller noe stort i internasjonal forstand på hjemmebane eller stevner som fortissimus, arnold calssic eller lignende. For det er umulig å toppe formen til veldig mange flere stevner enn 2-3 stk per år. Når jeg mener toppe formen tenker jeg på å kjøre en spesifikk oppkjøring på et tidsrom fra 6-12 uker rettet mot akk det stevnet du ønsker å prestere. Da trener du målrettet på de øvelsene og mot de vektene stevner inneholder. Samtidig så krever en slik oppkjøring og et slikt stevne så mye fysisk og psykisk at du ikke klarer for mange per år av de hvor du treffer på formen.
•    Veldig mye av strongman sporten går ut på å holde seg skadefri gjennom hele året. Det er en ekstremsport med ekstreme vekter å mange ugunstige utførelser som lett fører til skader om man ikke er klar over det å både forebygger det med behandlinger som massasje, kriopraktorer, rett mat og tilskudd, oppvarming, rett teknikker, løftesko, belter og støtter bare for å nevne noen faktorer. Du må tilegne deg enorm kunnskap om alt dette for å klare å holde deg frisk og rask og skadefri år etter år. For i strongman står du ene og alene ansvarlig for din kropp å resultater. Det er ingen «team eller støtteapparat» rundt deg som mange andre idretter har.
•    Lag et miljø rundt deg og selve lokalet du trener strongman. For meg var det viktig med godt selskap som både motiverer, skaper tilhørighet, konkurranse instinkt, sosialt å en positiv ramme rundt hele treningen.
•    Treningen er et av MANGE punkter som må være korrekt tilpasset deg og dine mål for å lykkes. Men det er sååå mange andre elementer som også spiller en stor rolle for å kunne ha utbytte av treningen din. Noen er: Kosthold som må være tilpasset deg, din kropp, ditt mål, ditt aktivitetsnivå, forebygging av skader gjennom et godt kosthold osv. Søvn og hvile generelt. Trivsel i hverdagen og livet, harmoni i kropp og sinn, med det mener jeg at du må trene psyken på lik linje som du trener fysikken. Et slitent hode fungerer dårlig med en uthvilt kropp og motsatt, så det betyr at du må tilrettelegge livet å hverdagen din alt etter hvor mye strongman betyr for deg. Kunnskap er nøkkelen til alt! Har du nok kunnskap vet du hva du skal gjøre i alle sammenhenger fra skader, kosthold, trening osv. I tilegg trengs å kreves det en god del kunnskap til å kunne gå egne veier å lykkes. Målet må jo være å ha så mye kunnskap at du kan skreddersy alt til deg og dine behov. Søk kunnskap om ALT som kan hjelpe eller fremme deg i og rundt sporten.
•    Når det kommer til å lage eller gi rene treningsprogrammer for strongman så er det så utolig vanskelig å skrive her, for det er så mange elementer som må være tilstede for å kunne gi meg nok info til å lage et program til den enkelte. Å det må tilpasses hver enkelt på alle områder. Så et generelt råd er å oppsøke folk som trener eller satser på strongman for å få lov til å være med å se på, delta på treninger ol. Veien blir til mens du går! Men noen ting du bør begynne med er å forstå at det tar tid å bli god i strongman, å skal du overleve så la dine maksløft la seg vente på. Lær deg teknikk, tren på hurtighet, bruk lette vekter på strongman øvelsene i en lang start fase, studer filmer fra stevner og youtube for å få tips å lære teknikk. Tren basis øvelser og tren heller mye enn tungt. Det er 100 veier til roma, men alle begynner med et steg. Så med dette inlegget håper jeg at jeg har fått deg som vurderer strongman eller vil ha info om sporten til å tenke gjennom en del elementære ting før du setter i gang.

Mvh Arild Haugen & Nordic Power!

Skrevet av: Arild Haugen

Skriv en kommentar:

For å skrive en kommentar må du være innlogget.