Tips & råd om «Bulking» og styrketrening!

Skrevet av: Arild Haugen
Publisert: 10.02.2012


Vinteren er for veldig mange innen kroppsbygging/fitness og div styrkeidretter en tid hvor grunnlaget for styrken blir lagt og kroppsbyggere er ofte i en «bulk» syklus i forhold til konkurranser.
Vinter halvåret er en mørketid hvor kroppen har et mer naturlig behov for søvn og matlysten ofte er noe større. I «fitness» verden har man ofte 2 tilstander man prater om, det er bulkperioden som menes at man ligger i kcal overskudd, trener mye basic øvelser og mindre cardio trening enn ellers av året. Det er i bulk perioden man sørger for å legge alt til rette for å kunne «gro» ny musklatur iform av å gi kroppen tung trening, nok hvile og mat som noen kanskje dessverre overdriver å bærer litt for mye preg av enn hva som er ment. I den andre perioden som man da kan kalle «diett» hvor man forbereder seg på kommende konkurranser i fitness eller en hvis form til for eksempel sommeren som mange gjør. Når folk prater om diett perioden menes ofte en periode eller tilstand hvor man ligger i kcal underskudd, trener gjerne noe mer enn bulkperioden og legger inn mer cardio trening. Denne perioden er da folk prøver å komme i form, dvs bli kvitt underhudsfett og miste noe vekt. Og følger i diett perioden ofte en streng spiseplan.
Forstå meg rett, at ordet diett betyr ikke nødvendigvis en begrensning av kcal eller forteller om ønsket restultat. For seriøse utøvere kjører dietter på bulk for blant annet ha kontroll på matinntaket og ikke innta mer kcal enn hva kroppen trenger for å gro, for å ha kontroll på hva man får i seg og ikke så man kan optimalisere forholdene rundt næringsbehovet. Men den vanlige mannen i gata å på gymmet er ofte inneforstått med at diett er forbundet til det å gå ned i vekt eller komme i bedre fysisk form i form av tap av underhudsfett.
Men her er noen enkle tips og råd til deg som vil «bulke» eller legge et godt grunnlag for styrken.
-    Ligg i kcal overskudd! Alt fra 200 – 1500 kcal i overskudd av hva behovet ditt er. Dette er avhengig av kjønn, alder, vekt ol faktorer. Jeg prøvde å ligge rundt 1500 kcal + i overskudd da jeg var 140 kg pluss å i god strongman form, mens jentene som satser på bodyfitness gjerne lå på 200-600 kcal i overskudd.
-    For å øke i styrke kreves det MYE grunn trening hvor det løftes mange kg totalt og teknikken og den totale belastningen er viktigere enn å løfte opp mot maksløft. I denne perioden legger vi grunnlaget før en evnt oppkjøring begynner, så løft mange kg totalt sett, prikk inn teknikken, og ha belastning fra 65-80 %.
-    For de som ønsker mest mulig muskler men ikke så opptatt av styrke, som for eksempel kroppsbyggere ofte gjør, trener som regel med et mindre volum på øktene, dvs at antall kg løftet per økt blir mindre, men belastningen per sett blir større. Her er det mange teorier men jeg mener bestemt at selv kroppsbyggere ikke kan trene med 100% belastning til enhver tid. Kroppen å sentral nervesystemet trenger tid for å hente seg inn etter å ha tatt ut 100% enten om det er med itensitet eller til failure på stanga. Men uansett filosofi, så anbefaler jeg mest mulig basis øvelser som for eksempel; knebøy, markløft, benkrpess, sittende og stående roing, strake markløft ol. Øvelser som innvolverer flere muskelgrupper samtidig og da aktiverer de største muskelgruppende som danner grunnlaget for fysikken og den generelle muskelmassen.
-    Tren heller litt for lite, enn litt for mye. Less is more! Dersom du trener for mye kan du lett bli overtrent, pådra deg skader, ikke ha utbytte av treningene å energi nok til å hente deg inn igjen. Men om du trener litt for lite, gir det kroppen bare en sjangs til å hente seg helt inn å du stiller mer motivert og får gode økter hver gang, å en sikker progresjon er tilstede. Men det man tilstreber er å finn balansen, å trene så mye som mulig uten at det blir for mye å slår negativt tilbake. Derfor sier jeg tren heller 4 dager vekter enn 5 dager om du er i tvil. Dette krever erfaring og kunnskap om sin egen kropp for å kunne avgjøre hva som passer deg.
-    Nok hvile er et MUST for å kunne fremme muskeltilvekst, styrke ja faktisk hilken som helst aktivitet. Det går ann å hvile både passivt som for eksempel se film, slappe av på sofaen, sove osv. men noe folk kan bli ennå bedre til er å hvile passivt, å med det mener jeg for eksempel, div uttøying, yoga, meditere, massasje, veldig veldig lette å lysbetnote små økter som for eksempel rolig gange elr svømming rolig i en kort periode. Med passiv hvile mener jeg en tilstand hvor kroppen får hvilt seg, men at man kanskje legger inn elementer som kan fremme restitusjonen eller en tilstand for hvile som kan og bør varriere.
-    Søvn! Jo yngre du er, jo større aktivitetsnivå, jo mer du forlanger eller presser ut av kroppen desto mer søvn og hvile trenger du. Jeg mener for å utnytte den anabole tilstanden optimalt trenger man mye søvn. Jeg sov ca 10 timer i døgnet som aktiv strongman utvøer, dette ga meg tid til å hente meg inn både psykisk og fysisk. 8 timer bør man ha for å få maksimalt utbytte av trening, kost og samlet resultat.
-    Drikk tilstrekkelig med vann!
-    Unngå brus, saft, søtsaker og andre matvarer og drikker som forsurer kroppen din. Det er flere grunner til dette, men den viktigste er for å ha harmoni i kroppen med ph balanesen. Ofte spiser «muskeldyra» så mye proteiner og generelt stort inntak av mat som har en ph verdi på under 5 som gjør kroppen sur. Kroppen ønsker å være 7.5 i ph balanse som er nøytralt, å ting som søtsaker, proteiner og de fleste drikke varer bortsett fra vann er sur i ph. Derfor anbefaler jeg grønnsaker, frukt, nøtter og bare vann som væske uten noen tilsettning for å forebygge litt av de skadene som kan komme av en sur ph balanse. Selv bruker jeg en vannmaskin fra Vollara som heter living water som jeg kjører med en ph fra 9-10 i basisk tilstand. I tilegg er jeg nøye med mineraler som holder meg basisk. Forebygger så ekstremt mye skader, betennelser og andre problemer som ikke folk vet om.
-    TRIVSEL! Det er et must for all framgang å progresjon! Tren, spis, og lev slik at du trivs med det du gjør ellers uteblir snart fremgangen å motivasjonen kan forsvinne. Men man må ofre litt for resultater og! Så finn en balanse hvor du trives over tid.
-    Ha tro på det du gjør! Hvis ikke la vær å gjør det.
-    Det fins ingen fasiter på hvordan hver enkelt skal spise, sove, trene å leve generelt for å oppnå suksess! Et eksempel er at 100000 stk har trent nøyaktig det samme programmet som arnold swartneger gjorde og spist samme mat og levd oppimot samme livsstil uten å ha fått samme resultat. Dette er fordi alle kropper er unike og det som funker for meg funker ikke nødvendigvis for deg, alt må tilpasses den enkelte! Å det er nettopp derfor kroppsbygging og andre idretter kan kalles for «kunst». For å finne den raskeste og beste veien er utfordingen alle møter. Å de som står øverst på pallen har veldig ofte truffet en mer optimal formel enn nr 2 når man kommer på et vist nivå.
-    Dette var bare litt random tips til dere der ute! Kom gjerne med noen ønsker om enkle artikler/innlegg som jeg skal skrive om. Jeg er åpen for innspill å ønsker
-    Hilsen Arild Haugen & Nordic power!

Skrevet av: Arild Haugen

Skriv en kommentar:

For å skrive en kommentar må du være innlogget.